CMS (Content Management System)

CMS (Content Management System): Welke content-beheersysteem gebruik ik het best voor mijn website?

CMS als content-managementsysteem in de vorm van WordPress of Drupal of Magento is een toepassing die het je gemakkelijk maakt een website of webshop te beheren. Het voordeel is dat je geen technische kennis nodig hebt om simpel en regelmatig aanpassingen te doen.

CMS is de afkorting voor Content Management System ofwel content-beheersysteem. Het is een softwaretoepassing die in verschillende uitvoeringen beschikbaar is. Een van de belangrijkste kenmerken is, dat het mogelijk is dat je de gegevens als platte tekst invoert. Dus zonder lay-out. De bezoekers van je website zien echter wel de lay-out dankzij de sjablonen van het systeem. Een content-beheersysteem is vooral van belang als je vaak de inhoud van je website wijzigt. Het voordeel van een dergelijke webapplicatie is dat je weinig kennis nodig hebt om er gebruik van te maken. Een CMS bestaat uit meerdere modules, zoals de administratiemodule, database en presentatiemodule. In aanvulling daarop zijn er extra modules, zoals onder meer een inlogoptie, zoekoptie en beheermodule. Bijvoorbeeld voor presentatiesjablonen of voor het beheer van geautoriseerde bezoekers.

WordPress als opensource-CMS

WordPress is een van de bekendste en veelgebruikte systemen om een website te maken en te beheren. WordPress is ontstaan als vrije weblogsoftware en zowel voor beginners als ervaren websitebeheerders een gebruiksvriendelijk systeem. Er zijn eindeloos veel plug-ins en thema´s beschikbaar om de website helemaal aan je wensen aan te passen. Daarbij komt er regel code aan te pas. Dat is ook het geval als je gebruik wilt maken van widgets. Bijvoorbeeld om een sidebar te plaatsen net als een blogarchief of inschrijfformulier voor een nieuwsbrief. Een ander groot voordeel is dat de webapplicatie gericht is op SEO. Dat helpt om aan de richtlijnen van Google te voldoen. Bovendien krijgt Google automatisch de wijzigingen door van aangepaste content..

Drupal als opensource-contentmanagementsysteem

Drupal is eveneens een CMS dat vrij te gebruiken is en als extra een contentmanagementframework biedt. Net als WordPress is de software te gebruiken om een website of weblog te beheren. Het systeem werkt net wel even anders. Er is bij Drupal sprake van het gebruik van modules die gezamenlijk een functionaliteit bieden. Daardoor zijn er voor jou meer mogelijkheden om online een krachtig platform neer te zetten. Er zijn meer dan twintigduizend plug-ins beschikbaar in de vorm van kleine modules. Het content management beheerplatform is onder meer geschikt als je een website hebt met intensief verkeer. De opzet is flexibel en schaalbaar. Drupal is bovendien een mobile first systeem, zodat er een uitstekende basis is voor responsive design templates. Verder is het mogelijk om diverse opties te integreren, zoals email, backoffice en CMR. Er zijn allerlei tools aanwezig om content te creëren en te publiceren.

Magento als CMS voor beheer van je webshop

Magento is ideaal om als CMS te gebruiken als je een webshop hebt of wilt starten. Het Magento e-commerce platform maakt het mogelijk om een complete webwinkel te starten met een brede variatie aan functionaliteiten. Het systeem is gemakkelijk in gebruik en bovendien ook betrouwbaar. Het dashboard biedt onder meer toegang tot het overzicht met geplaatste bestellingen. Producten en categorieën zijn eenvoudig toe te voegen en het is eveneens mogelijk om speciale aanbiedingen van producten te verwerken. Het administratiegedeelte is gebruiksvriendelijk en er is nog een belangrijk punt. Het systeem biedt een diversiteit aan het faciliteren van betaalmogelijkheden. Daarnaast zijn er opties om verzendkosten te differentiëren. Met betrekking tot SEO is er eveneens van alles mogelijk, zoals met meta titels, meta beschrijvingen en productteksten.

Welke CMS moet ik nu kiezen?

Als je ons professioneel advies vraagt en wij jou een keuze zouden moeten laten maken tussen WordPress, Drupal of Magento, zullen wij jou altijd aanraden om voor WordPress te kiezen. Bovenstaande functionaliteiten kunnen allemaal gebruikt worden binnen het WordPress CMS. Het WordPress platform wordt door meer dan 75.000.000 website gebruikt wereldwijd. Dit maakt van WordPress het meest gebruikte content-beheersysteem wereldwijd en wordt gebruikt door overheidsinstanties en vele celebrities.

Conclusie

Ben je op zoek naar een all-round content management beheersysteem die je tal van mogelijkheid biedt en gebruiksvriendelijk is. Dan is het WordPress CMS de beste optie voor jou. Ben je overtuigd maar je weet niet hoe eraan beginnen of je hebt hier niet meteen de tijd voor. Doe dan beroep op CRE8ME en laat jouw website bouwen door een echte professional. Contacteer ons via ons contactformulier voor meer informatie.