Google Penguin update

Google Penguin update uitleg en gevolgen

De Google Penguin update heeft betrekking op de aanpassing van een algoritme. De focus bij deze update ligt op de beoordeling van de kwaliteit van externe links. De beoordeling vindt plaats op basis van de kwaliteit van de pagina en website waar de link op staat. Heb je externe links die in strijd zijn met de richtlijnen van webmasters? Dan zorgt de Google Penguin update ervoor dat deze links een devaluatie krijgen. Dat heeft mogelijk weer tot gevolg dat de website of webpagina´s ervan lager in de ranking van de zoekresultaten verschijnt. Er zijn meerdere aanpassingen geweest aan het Penguin algoritme. De eerste dateert al van 2012 en daarna zijn er nog vele updates geweest.

Google Penguin update en verschuiving in zoekresultaten

 Elke keer als Google een Penguin update aankondigde is er daarna sprake geweest van een verschuiving in de zoekresultaten. Het is dus een update die grote gevolgen heeft voor bepaalde websites. Het gaat dan uiteraard om de ranking in de organische zoekresultaten van Google. In 2016 heeft de Penguin 4.0 update plaatsgevonden. Vanaf dat moment is er voor gekozen om het algoritme real-time bij te werken. Er vindt sinds die tijd ook geen communicatie meer plaats van de kant van Google over aanpassingen aan dit algoritme. Overigens is de Google Penguin update in 2016 veranderd naar more granular. Dat houdt in dat het niet zo is dat alleen de complete website een devaluatie krijgt. Het is voor Google ook mogelijk om een enkele pagina te beoordelen.

Real-time en devaluatie

Dat er nu sprake is van real-time updates betekent niet dat je er direct iets van merkt. De Google bots moeten eerst de websites nog crawlen en vervolgens beoordelen. Het is belangrijk om te voorkomen dat je geen links hebt die Google als spamlinks ziet. Dan krijg je mogelijk te maken met een devaluatie.