Mobielvriendelijke website

Mobielvriendelijke website: belangrijk voor Google en bezoekers

Een mobielvriendelijke website is in meerdere opzichten belangrijk. Enerzijds voor Google die waarde hecht aan een website voor mobiel gebruik. Dat heeft namelijk een positieve invloed op de zoekresultaten. Anderzijds ook voor de mobiele bezoekers van je website.

Een mobielvriendelijke website geeft jou met je smartphone of tablet de mogelijkheid om geoptimaliseerd gebruik te maken van de informatie. Het smartphonegebruik is alleen maar toegenomen de laatste jaren. De meeste bedrijven met een website hebben al ingezien dat het belangrijk is om deze ook voor mobiel gebruik te optimaliseren. Daar liggen meerdere redenen aan ten grondslag. Google hecht bijvoorbeeld een groot belang aan de gebruikerservaring. Is jouw website niet mobiel geoptimaliseerd? Dan heb je grote kans dat je tegen problemen aanloopt. Bijvoorbeeld door een daling van je website in de resultaten van de zoekmachines. Bovendien laat je klanten liggen als deze mobiel niet optimaal toegang hebben tot je website of webwinkel. Doe zelf de mobile friendly test.

Mobielvriendelijke website voor Google

Google bepaalt of jouw website goed vindbaar is in de zoekmachine en kent er een ranking aan toe. Het gegeven of je website ook geschikt is voor mobiel gebruik speelt daarbij een rol. Websites die ook voor smartphones en tablets toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn, hebben een streepje voor bij Google. Overigens is deze tendens al enkele jaren geleden ingezet. In 2016 is de zoekmachinegigant al begonnen met een voorkeur voor een mobielvriendelijke website. Op basis van deze voorkeur zijn de algoritmes aangepast. Dat het belangrijk is, komt omdat Google een grote waarde hecht aan de gebruikerservaring. Die is dus niet meer optimaal als je geen mobielvriendelijke versie van je website hebt. Wil je het helemaal goed doen? Zorg er dan voor dat je mobiele website een responsive design heeft. Hierdoor past de weergave zich perfect aan de schermgrootte aan.

Mobiele gebruikerservaring voor bezoekers

De smartphone is belangrijk als het gaat om toegang bieden tot je website. Iedereen heeft wel een mobiel toestel en gebruikt deze om producten online te kopen. Of om vergelijkingen te maken, maar ook om een dienst online te regelen. Als je geen mobielvriendelijke versie hebt, haken de bezoekers af. Deze zie je dan bij je concurrent weer terug en dat wil je natuurlijk niet. Het is handig om te weten dat Google een hulpmiddel biedt. Hiermee is het mogelijk om de mobiele status van de pagina’s van je website te bekijken. Daarnaast zijn er extra tips beschikbaar die te gebruiken zijn om de mobielvriendelijke website te verbeteren. Denk vooral ook aan de eisen die je bezoekers stellen bij mobiel gebruik. Dat is in elk geval een goed functionerende en overzichtelijke website. Gemakkelijk navigeren en de weg vinden is eveneens van belang.

Mobile first

Bij het ontwikkelen van een website is het belangrijk om meteen aandacht te besteden aan een mobielvriendelijke website. Mobile first is nu eenmaal een principe dat Google hoog in het vaandel heeft staan. Dat zie je in de zoekresultaten. De mobiele website met content krijgt een eerste indexatie van Google. Je ziet dus de mobiele versie eerder dan de versie voor de desktop of laptop. Dat levert een risico op als je twee aparte versies maakt. Vooral als je te weinig contact op de mobiele versie hebt staan in vergelijking met desktopversie. De kans op een lagere ranking is dan zeer wel aanwezig.

Responsive website

Daarom is het aan te raden om voor een responsive website te kiezen. Hierdoor houd je vanaf het begin al rekening met het gebruik op allerlei soorten apparaten. De mobielvriendelijke website is dan volledig geoptimaliseerd net als voor de desktop. Bovendien is er het voordeel dat je maar ??n keer een responsive website hoeft te ontwikkelen in plaats van twee versies.

Conclusie

Heb je een website maar deze is nog niet mobielvriendelijk of past nog niet op elk scherm. Zorg er dan voor dat je jouw website optimaliseert zodat deze past op elk scherm. Weet je niet hoe je eraan moet beginnen. Neem dan contact op met ons via onze contactformulier. Samen bekijken wij wat er mogelijk is.