301 Redirects

301 Redirects: uitleg en toepassing

301 redirects voorzien in een permanente omleiding van de ene webpagina naar de andere webpagina. Of van de ene url naar de andere url. Deze permanente redirect krijgt voor SEO de voorkeur boven een tijdelijke redirect. Dat is de 302. De 301 redirect zorgt ervoor dat bezoekers die naar een bepaalde pagina willen op een andere pagina terecht komen. Bijvoorbeeld als je domein op een andere plek te vinden is of als dat met betrekking tot een aparte webpagina het geval is. Het grote voordeel van het gebruik is dat de SEO waarde van de oude url behouden blijft. Dat is goed voor de ranking in Google, maar is tevens gebruiksvriendelijk naar je bezoekers toe.

Toepassing 301 redirects

Er zijn verschillende situaties die er zich voor lenen om 301 redirects toe te passen. De verwijzing naar een andere pagina of ander domein is al even genoemd. Het is echter ook mogelijk om van de ene map, zoals een subdomein naar een andere map te verwijzen. Of om van het ene protocol, zoals http naar een ander protocol, zoals HTTPS te verwijzen. Bij een wijziging van een url is het belangrijk dat de SEO waarde op hetzelfde niveau blijft. Dat is in elk geval belangrijk als de url goed rankte in de zoekmachine. Voeg je geen 301 redirect toe aan de nieuwe url die je wilt gebruiken dan gaat de waarde verloren. 

Plug-in gebruiken

Het is belangrijk dat de nieuwe pagina de waarde krijgt van de oude pagina. Daarom voeg je het beste meteen de 301 redirect. Dat is mogelijk door middel van een .htacces bestand of door een WordPress plug-in te gebruiken. De plug-in is natuurlijk het gemakkelijkst om toe te passen als je een WordPress-site hebt. De plugin QuickPage/Post Redirect is bovendien gratis te gebruiken.

Conclusie

Zorg ervoor dat je oude url’s altijd permanent doorverwijst naar een nieuwe url door een 301 Redirect toe te passen. Zo voorkom je dat je website dode url’s heeft waar websitebezoekers tegen een 404 pagina aanlopen. Weet je niet meteen hoe je dit moet aanpakken of heb je geen tijd voor redirects te maken. Contacteer ons dan via onze contactformulier. Wij helpen jou graag jouw oude url’s te herleiden naar de juiste plaats.