Broken Links

Broken Links uitleg en aanpassing

Broken links zijn links die een foutmelding geven en niet werken. Bezoekers van je website krijgen een 404-foutmelding te zien als er sprake is van een gebroken link. De foutmelding heeft zowel betrekking op interne links van je websites als op externe links. Het is uiteraard een nadeel als een bezoeker een niet werkende link aantreft. De kans is zeer wel aanwezig dat de bezoeker het voor gezien houdt en weggaat. Bovendien is het voor de zoekmachine een slecht signaal. Er is daarom alles aan gelegen om broken links op te lossen. Je moet eerst het bestaan ervan weten. Daarvoor zijn er meerdere tools beschikbaar in de vorm van broken links checkers. Doorgaans is de aanpassing snel gedaan als er een gebroken link is gevonden. Bijvoorbeeld door een nieuwe correcte url te gebruiken in plaats van de foute url.

Broken links opsporen

Het opsporen van broken links is naast een broken link checker ook mogelijk met een ander programma. Bijvoorbeeld door het Google Webmasterhulpprogramma te gebruiken. Daarmee krijg je inzicht in de crawlfouten en krijg je eveneens inzicht in de broken links. WordPress heeft overigens een handige broken link checker plug-in beschikbaar. Deze plug-in zorgt voor een regelmatige controle op gebroken links. Dat gebeurt automatisch en je krijgt bericht wanneer er een foutieve url is geconstateerd. Dan heb je ook alle gelegenheid om de fout te herstellen en de link weer toegankelijk te maken. Deze handige plug-in is natuurlijk het meest ideaal vanwege het automatische karakter.

Ontstaan van gebroken links

Er zijn meerdere oorzaken toe te schrijven aan broken links. Bijvoorbeeld bij het verwijderen van een oude pagina of het linken naar een website die daarna verandert. Ook na een update van data of content van een andere website ontstaat mogelijk een gebroken link. Los zo snel mogelijk een gebroken link op en voorkomt zo negatieve gevolgen aan jouw SEO resultaten.