ccTLD (country code Top-Level Domain)

Wat is ccTLD (country code Top-Level Domain)

De afkorting ccTLD staat voor country code Top-Level Domain. Daarmee weet je nog niet wat het is. Het is heel eenvoudig, want een ccTLD is een internetdomein op het hoogste niveau en onder meer speciaal gereserveerd voor landen. Het gaat hier om landcodes die uit twee letters bestaan. Bijvoorbeeld .nl voor een Nederlandse domeinnaam of .be voor een Belgische domeinnaam. Het Verenigd Koninkrijk heeft een uitzondering met meerdere letters in de domeinnaam, namelijk co.uk. Overigens zijn er ook algemene benamingen voor bijvoorbeeld Europa, zoals .eu. Dit staat voor de Europese Unie. Er zijn niet alleen topleveldomeinen voor landen. Deze hebben namelijk een aanvulling met andersoortige generieke topleveldomeinen. De juiste ccTLD kiezen is essentieel voor SEO.

ccLTD en generiek topleveldomein

Een ccLTD verwijst specifiek naar een land. Een domeinnaam met .eu is niet gebonden aan een specifiek land, maar verwijst naar de Europese Unie. Er zijn bovendien andere generieke topleveldomeinen in gebruik. Denk bijvoorbeeld maar aan .org of aan .info of aan .com. Er zijn nog meer topleveldomeinen in gebruik, zoals .gov. Dit is een domein dat uitsluitend door Amerikaanse overheidsinstanties is te registreren. Een ander voorbeeld is .jobs dat weergeeft dat het hier om banen- of vacaturesites gaat. De keuze voor een website met een bepaalde domeinextensie is belangrijk. Richt jij je alleen op bezoekers in Belgiƫ? Dan ligt het gebruik van ccLTD als domeinnaam.be voor de hand. Wil je producten in Frankrijk verkopen? Dan gebruik je eerder de domeinnaam.fr.

ccTLD doe er toe

ccTLD doet er toe om zoekmachines op te laten weten dat jouw website gericht is op een land. Google denkt dat bij een .nl domein de gehele website gericht is op bezoekers uit Nederland. Het gaat dan uiteraard om alle content die op je website verschijnt. Als iemand uit Nederland naar een fiets zoekt, komt die uit bij een Nederlandse website. De kans is klein dat de zoekmachine dan een website uit Japan toont.