Cloaking

Cloaking, wat is het en wat zijn de risico´s?

Cloaking is een methode van black hat SEO. Als je deze techniek toepast, krijgen de bezoekers andere inhoud te zien dan de Google bots. Het doel van het toepassen van deze methode is om op specifieke zoekwoorden hoger te ranken. Cloaking is een vorm van het misleiden van de zoekmachine net als van het misleiden van je bezoekers. Zo krijgt je bezoeker een standaardpagina te zien. De Google bots zien echter een geoptimaliseerde pagina met onder meer zoekwoorden en links. In de praktijk betekent het vaak dat bezoekers op een landingspagina terechtkomen waar zij niets aan hebben. Of dat de inhoud van de pagina totaal niet aansluit bij de url, meta title en meta description.

Risico´s van cloaking

Cloaking is een misleidende techniek en vormt daarom een risico. Het is een methode die in strijd is met de richtlijnen van Google. De zoekmachine vindt de kwaliteit van landingspagina’s belangrijk. De kwaliteit is niet aanwezig als er sprake is van cloaking. Het is misschien op de korte termijn aantrekkelijk en gunstig om de techniek toe te passen. Dat is het op lange termijn echter zeker niet. Ontdekt Google namelijk dat er sprake is van cloaking dan loop je echt een enorm risico. De kans bestaat dan dat de hele webpagina niet meer vindbaar is in de index van de zoekmachine. Als de webpagina dan is verwijderd, krijg je geen bezoekers meer. Bovendien is dan al het werk dat je erin hebt gestoken voor niets geweest.

Penalty voor complete website

Er bestaat een nog groter risico als er sprake is van cloaking. In het ergste geval verwijdert Google namelijk je hele website uit de zoekresultaten van de zoekmachines. Dat wil je natuurlijk helemaal niet hebben. Daarom is het ook beter om af te zien van deze ongeoorloofde techniek.