Crawl budget

Crawl budget uitleg met toelichting

Het crawl budget heeft niets met geld te maken, maar alles met het aantal keer dat Google je webpagina’s crawlt. Je hoort de term overigens niet echt vaak, maar het is wel belangrijk om ervan op de hoogte te zijn. Het is vooral van belang dat Google in staat is om je website en de verschillende webpagina’s goed te crawlen. Het crawl budget is vrij constant met het aantal keren dat Google op je website komt. Hoewel er per dag mogelijk een kleine variatie is in het aantal. Kijk je naar de lange termijn dan is het aantal crawlbezoeken vrij constant. Het is wel van meerdere factoren afhankelijk hoe vaak en hoeveel webpagina’s Google crawlt. Een aantal factoren zijn onder meer het aantal externe links en de omvang van je website.

Inzicht in crawl budget

Er is een simpele methode om inzicht in het crawl budget te krijgen. Dat is mogelijk via de Google Search Console waar je ook jouw SEO vooruitgangen kan opvolgen. Het is daarbij interessant om te weten of het mogelijk is om het crawl budget verder te optimaliseren. Dat is mogelijk door in Google een zoekopdracht uit te voeren: “site:website.nl”. Je ziet dan het aantal pagina’s dat in Google is geïndexeerd. Bij een afwijking ten aanzien van de resultaten in Google Search Console is er actie nodig. Dan blijkt namelijk dat niet iedere webpagina een crawlbezoek krijgt op dagelijkse basis. Wist je dat de snelheid van je website impact heeft op het crawl budget? De bot crawlt sneller als je webpagina bijvoorbeeld snel laadt.

Inkomende links

Het optimaliseren van het crawl budget is ook mogelijk door te zorgen voor belangrijke inkomende links. Het is dus van belang om voor externe links naar je website te zorgen. Het liefst op een natuurlijke manier en op websites met autoriteit. Googlebot volgt deze links namelijk en brengt dus meer bezoeken aan je website.