Domain authority

Domain authority uitleg en toelichting

Domain authority (DA) geeft aan in welke mate een website kans heeft om hoog te scoren in de Google zoekmachine. Moz heeft de score voor domein autoriteit ontwikkeld en is een algemeen geaccepteerde maatstaf. De score van de domain authority kent variaties tussen 1 en 100. Er zijn meerdere factoren van invloed op de berekening van de domein autoriteit. Des te dichterbij de 100 des te hoger is de kans dat je website goed scoort in de zoekmachine. De factoren die van invloed zijn, bestaan onder meer uit het aantal links naar je website. Ook de kwaliteit van deze links is van belang net als het aantal root domeinen dat verwijst naar je website. De factoren zijn wat dat betreft onder te verdelen in Moztrust en Mozrank. Bij domain authority gaat het echter om alle factoren ineen.

Domain authority verhogen

Heeft je website een lage score? Dan is daar wat aan te doen door de domain authority te verhogen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om steeds waarde te bieden aan bezoekers. Dat bereik je onder meer door steeds frisse content aan te bieden. Bijvoorbeeld met blogberichten of met nieuwsberichten of met filmpjes en infographics. Dat verhoogt bovendien de kans dat er natuurlijke backlinks ontstaan. De content moet als het ware vanzelf waarde gaan opbouwen. Daarmee verhoog je de autoriteit van je domein. Overigens zijn er ook critici die de score minder waarde toekennen. Bijvoorbeeld omdat het ook mogelijk is de score te manipuleren met bepaalde acties (Blackhat SEO). Je DA gaat snel omhoog als je met spamlinks gaat beginnen. Google is daar echter minder blij mee.

DA en ranking

Dat je met je website een hoge DA scoort, is nog geen garantie op een hoge score in Google. Het geeft immers slechts een kans aan. Er is wel sprake van een verband tussen domein autoriteit en de zoekpositie, maar garanties voor een hoge (SEO) ranking zijn er niet.