Duplicate Content

Wat is Duplicate Content en wat doe je eraan?

Duplicate content houdt in dat er webpagina’s met dezelfde inhoud bestaan. Dat is niet wenselijk met betrekking tot de SEO als het gaat om de indexering. De dubbele inhoud bestaat bijvoorbeeld op verschillende pagina’s op dezelfde website of op verschillende websites. In de eerste situatie is er sprake van interne duplicate content. In de tweede situatie noemt men het externe dubbele inhoud. Google noemt het pas dubbele content als het om een substantieel deel gaat. Of om grotendeels dezelfde inhoud. Als dit het geval is, heeft de zoekmachine moeite met het bepalen welke pagina voor indexatie in aanmerking komt. Dat heeft weer tot gevolg dat de dubbele pagina’s allebei een lagere waardering krijgen.

Duplicate content voorkomen

Een simpele oplossing om dubbele inhoud te voorkomen, is door op al je webpagina’s en websites unieke content te plaatsen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om voor producten in je webshop productomschrijvingen te maken. De informatie van de fabrikant gebruik je dan als input, maar je neemt niet letterlijk de gegevens over. Het is ook mogelijk om er zelf nog extra informatie aan toe te voegen. Bij nieuwsberichten is het overigens minder ernstig als er dubbele externe inhoud is. Het is overigens wel belangrijk om het nieuwsbericht uniek te maken om een hogere ranking te bevorderen.

Canonical url

Een andere oplossing is het gebruikmaken van een canonical url. Je geeft de canonical url mee aan de webpagina die je door Google wilt laten indexeren. Op deze manier weten de robots welke pagina je wel voor indexatie in aanmerking komt. Zo oefen je zelf invloed uit op de indexering als er sprake is van duplicate content. Het maakt voor de SEO dan niet meer uit dat je twee pagina’s met dezelfde inhoud hebt.

Conclusie

Schrijf altijd unieke teksten die SEO-matig sterk staan en voorkom op die manier dat je dubbele content hebt staan op jouw website. Heb je toch dubbele content staan op jouw website. Maak dan gebruik van een Canonical url om de indexatie van de duplicated content url te voorkomen. Wat je ook kan doen is kijken of je beide contents op jouw website niet kunt samenvoegen en een sterkere tekst maken. Weet je er geen binnen aan of ben je niet sterk in het schrijven van unieke content. Contacteer ons dan via onze contactformulier en doe beroep op onze SEO Copywriting dienst. Wij schrijven graag al jouw unieke teksten.