Google Analytics

Google Analytics uitleg en wat doe je ermee?

Google Analytics is een dienst waarmee je statistieken van bezoekers op je website verzamelt. Het gaat niet alleen om het verzamelen van de statistieken, maar ook om een gedetailleerde weergave. Je krijgt dan een duidelijk beeld van het aantal bezoekers. Ook krijg je met Google Analytics inzicht in het het bezoekersgedrag en herkomst van de bezoekers. Het is overigens een tool die gratis te gebruiken is. Met het account heb je dan ook meteen toegang tot Google Drive en Gmail. Om het instrument te gebruiken op je website, hoef je alleen maar een trackingcode op je website te plaatsen. Je moet dan natuurlijk ook eerst een account aanmaken, maar dat is zo geregeld.

Meten met Google Analytics

Het is mogelijk om meerdere zaken te meten met Google Analytics (bv. SEO en SEA resultaten meten). Zo ontdek je gemakkelijk waar je doelgroep vandaan komt. Bijvoorbeeld per land, maar ook gedetailleerder, zoals per stad het aantal bezoekers meten. De locatie is dus al een belangrijk aspect. Je ziet eveneens of je bezoeker mobiel of via een desktop je website bezoekt. Verder is het mogelijk om informatie te krijgen over hoe de bezoekers bij jou terechtkomen. Bijvoorbeeld via organische zoekresultaten of via een directe toegang net als via een email of via een andere website. Het bezoekersgedrag is een ander meetpunt van Google Analytics. Hoe gebruikt een bezoeker jouw website? Zo kom je erachter welke webpagina’s populair zijn. Of hoe snel de gebruikers een webpagina weer verlaten.

Conversie

Conversie is een van de belangrijke onderdelen van Google Analytics. Je meet de conversie en komt er achter of bepaalde webpagina’s wat dat betreft optimaal functioneren. Bijvoorbeeld of het percentage dat een offerte aanvraagt hoog genoeg is. Of dat het percentage bezoekers dat een product koopt voldoende is. Het is altijd mogelijk om de webpagina verder te optimaliseren en te blijven meten.