Page Speed

‘Wat is Page Speed en hoe verbeter je het?

Page Speed heeft betrekking op de laadtijd van je webpagina. De snelheid is daarbij van meerdere factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van de server net als van de opbouw van de pagina en van de verbinding. Belangrijk om te weten is dat in het algoritme van Google de pagespeed een ranking factor is. Het is dus van belang dat je in het kader van de zoekmachine optimalisatie aandacht besteedt aan de laadtijd van de webpagina’s. Het spreekt voor zich dat een snelle laadtijd van webpagina’s ook bijdraagt aan de gebruikerservaring van bezoekers. Duurt het te lang? Dan bestaat de kans dat bezoekers afhaken en de bounce rate stijgt.

Page speed van je website verbeteren

Het verbeteren van de page speed van je website is op meerdere manieren mogelijk. Bijvoorbeeld door code te optimaliseren. Google zelf beveelt aan om voor JavaScript en CSS de YUI Compressor te gebruiken. Een andere manier om de laadtijd te verbeteren, is door redirects te verminderen. Er is nu eenmaal sprake van extra wachttijd als een pagina een omleiding krijgt naar een andere pagina. Het is verder aan te raden om content te optimaliseren, zoals afbeeldingen. Zo is het belangrijk dat je de afbeeldingen in het juiste bestandsformaat gebruikt en dat de foto’s niet te groot zijn. Een PNG-bestand is ideaal voor een afbeelding met minder dan zestien kleuren. Een JPG-bestand is ideaal om te comprimeren voor het web.

Test de laadtijd

Er zijn meerdere tools om de laadtijd van je website te testen. Bijvoorbeeld Webpagetest.org voor een complete Web Page Test of aan de hand van Chrome Dev Tools. Via PageSpeed Insight Rules krijg je allerlei tips voor het verbeteren van de page speed. PageSpeed Insights van Google geeft weer inzicht in welke elementen er voor optimalisatie in aanmerking komen.

Conclusie

Wanneer je met jouw hoog wilt komen te staan in de Google zoekmachine of andere zoekmachines is het belangrijk dat de laadtijd van jouw website optimaal is. De laadtijd van jouw website kan verhinderen dat jouw website bovenaan in de zoekresultaten wordt teruggevonden. Optimaliseer daarom altijd zoveel mogelijk elementen die jou aangeraden worden door de Google PageSpeed Insight test. Weet je niet hoe je eraan moet beginnen. Maak je geen zorgen, wij zijn er om jou te helpen. Contacteer ons via onze contactformulier.  Wij helpen jou graag om de laadtijd van jouw website te optimaliseren.