Robots.txt

Wat is Robots.txt? Uitleg en toepassing

Robots.txt is een tekstbestandje waarmee je instructies geeft aan de zoekmachine. Het protocolbestand biedt de gelegenheid om een deel van je website af te schermen voor de zoekrobots. Je zorgt er met het bestandje voor dat Google bot beperkt toegang krijgt tot je website. Op deze wijze voorkom je dat de robots content indexeren waarvan je dat niet wilt. Er is nog een gevolg verbonden aan de toepassing van robots.txt. Dat is dat je hiermee de controle hebt om een blokkade op te werpen voor bepaalde web spiders. Je hebt er niets aan als een Chinese zoekmachine je site crawlt als je niets met China te maken hebt. Het zorgt echter tijdens het spideren wel voor langere laadtijden.

Belangrijke aandachtspunten voor gebruikt robots.txt

Het is bij het gebruik van robots.txt van belang om met een aantal punten rekening te houden. Zo krijg je geen garantie dat de robots toch je hele website crawlen. Het is echter een richtlijn die de meeste robots wel volgen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat malware-bots zich er niets van aantrekken. In theorie is het zeker mogelijk om een blokkade op te werpen voor de malware-bots. In de praktijk werkt dat echter even anders. Zelfs als je de malwarespider bij naam kent en blokkeert, komt de bot binnen. Het is wel mogelijk om in dat geval het IP-adres te blokkeren. Bijvoorbeeld via de server of de firewall.

Voor iedereen te zien

Verder is het goed om te weten dat het protocol voor robots.txt openbaar toegankelijk is. Iedereen heeft de mogelijkheid om te zien welk deel je blokkeert. Er is voor alles bij het gebruik van robot.txt dus geen garantie dat er geen indexatie komt. Dat betekent dat het alsnog mogelijk is dat er een url te zien is in de zoekresultaten waarvan je dat niet wilt. Een noindex, follow in combinatie met het tekstbestandje is dan een oplossing.

Conclusie

Wil je bepaalde delen van je website afschermen voor de zoekrobots. Zorg er dan voor dat jouw robot.txt bestand up to date is en je de delen die je niet wilt laten indexeren voor zoekmachines erin vermeld staan. Weet je niet hoe je een robot.txt moet aanmaken of aanpassen. Contacteer ons dan via onze contactformulier. Wij helpen jou graag het gedeelte van jouw website af te schermen dat je niet wilt laten crawlen door de Google bots.

Heb je vragen?

Contacteer ons, wij helpen je graag verder.

Vergroot je Digitale Marketing kennis. Lees ook onze andere SEM artikels.

Wat is de Screaming Frog tool en waarvoor wordt het gebruikt?

Wat is de Screaming Frog tool en waarvoor wordt het gebruikt?

Wat is de Screaming Frog Tool en waarvoor dient het bij SEO? De Screaming Frog tool is een gratis SEO tool die je gebruikt voor de technische beoordeling van je website. Uiteraard om te analyseren of je website technisch voldoet om hoog te scoren in de zoekmachine. De Screaming Frog SEO tool is...

read more
Waarom is UX (User Experience) belangrijk?

Waarom is UX (User Experience) belangrijk?

Ontdek het belang van de User Experience (UX) voor je website UX staat voor User Experience en daarbij draait het om de gebruikerservaring van je website. Die is niet alleen voor je bezoekers van belang, maar misschien nog wel meer voor Google. In het algoritme is de gebruikerservaring een...

read more
Waarom het doel van jouw teksten belangrijk is voor SEO

Waarom het doel van jouw teksten belangrijk is voor SEO

Waarom het doel van jouw teksten belangrijk is voor SEO? Ontdek het hier! Het doel van teksten op een website is belangrijk voor SEO. Net als dat de structuur en opbouw daarvoor van belang is. Weet je waarom het doel zo belangrijk is? Door een doel te bepalen, weet je voor wie en waarover je...

read more
Moet je oude blogs houden of wis je ze beter?

Moet je oude blogs houden of wis je ze beter?

Moet je oude blogs houden of wis je ze beter? Ontdek ook de alternatieven Kom je wel eens oude blogs tegen op je website? Dan is het maar de vraag of je deze moet houden dat het beter is deze te wissen. Of voor een alternatief te kiezen. Het is namelijk niet allemaal zo zwartwit als je denkt. Als...

read more
Wat is de betekenis van SEO

Wat is de betekenis van SEO

Wat is de betekenis van SEO of Search Engine Optimisation? De betekenis van SEO is Search Engine Optimization of zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Het gaat bij deze wijze om het toepassen van methodes om je website beter gerankt te krijgen in de zoekmachine. Daarbij ligt de focus op het...

read more

Onze Diensten

CRE8ME biedt een volledig pakket van diensten aan die zowel jou als jouw bedrijf een enorme digitale boost zullen geven!

Branding

Branding is een cruciale marketingstrategie die een duidelijk  beeld helpt creëeren naar de klant toe, dmv: naam, logo, slogan, ontwerp,…

Webdesign

Bij het ontwikkelen van websites, weblogs en of webshops heb je een sterk webdesign (visuele aspect + achter de schermen) nodig.

SEO

SEO of zoekmachine optimalisatie zijn allerlei technieken die zorgen dat je zo hoog mogelijk scoort in de zoekmachines zoals Google.

j

SEO Copywriting

SEO Copywriting is een schrijfproces die vaste richtlijnen omvat en die uiterst belangrijk zijn om door Google goedgekeurd te worden.

Google Adwords

Je kan Google Adwords of SEA hanteren om via zoekmachines doelgerichte advertenties te verspreiden tegen betaling.

Sociale Media

Je kan je gewenste publiek ook bereiken door te adverteren via allerlei Sociale Media platformen om zo meer bezoekers = winst te genereren!

Laten we praten,

Zeg eens hallo!

Adres

Loofstraat 37/0012, 8500 Kortrijk

4 + 3 =