Sitemaps

Wat zijn Sitemaps en waarvoor gebruik je deze?

Sitemaps bestaan uit een overzicht van pagina’s van een website en vormen een aanvulling op de navigatie. Er is een onderscheid te maken tussen sitemaps in de zichtbaarheid voor de zoekmachine en in de zichtbaarheid voor de gebruiker. Met betrekking tot de zichtbaarheid voor de zoekmachine is er sprake van een zogenoemde XML-sitemap of XML-bestand. Het voordeel van de toepassing is voor de gebruiker dat er snel inzicht is in de inhoud van de website. Het is vooral voor de omvangrijke websites aan te raden om van de schematische weergave gebruik te maken.

Sitemaps voor de zoekmachine

Een sitemap als bestand voor de zoekmachine bevat informatie over content. Bijvoorbeeld over tekstpagina’s en video’s net als over andere bestanden. De Google zoekmachine leest deze bestanden om meer effici?nt door je website te crawlen. Jij geeft via de sitemap aan de robot aan welke bestanden voor jou van belang zijn. In een sitemap is het onder meer mogelijk om de duur van een video aan te geven. Of bij een afbeelding om het onderwerp te laten weten.

Wanneer is het handig om een sitemap te hebben?

Dat is vooral handig als je een grote website hebt. Hiermee voorzie je in het effici?nter crawlen door de robots. Bovendien is het mogelijk om in de sitemap verwijzingen op te nemen naar pagina’s met content en deze te koppelen. Heb je een vrij nieuwe website? Dan bestaat de kans dat er nog weinig externe links bestaan. Het is ook dan handig om van een sitemap gebruik te maken. Overigens is er geen garantie op de indexatie van alle informatie in sitemaps. Er zijn verder geen nadelen verbonden aan het gebruik ervan, maar er is mogelijk wel een positief effect. Bovendien is het voor je bezoekers een gebruiksvriendelijk middel om de navigatie te bevorderen.

Conclusie

Maak altijd gebruik van sitemaps voor je website om het crawlen ervan gemakkelijker te maken voor zoekmachines. Je kunt de breadcrumbs techniek toepassen voor jouw websitebezoekers. Op die manier geef je aan waar jouw website bezoekers zich op dat moment bevinden en van waar ze komen. Weet je niet meteen waar je jouw sitemaps moet toevoegen of hoe je een sitemap moet aanmaken. Contacteer ons dan via onze contactformulier. Wij helpen jou graag op weg.