Wat is de Screaming Frog tool en waarvoor wordt het gebruikt?

Wat is de Screaming Frog Tool en waarvoor dient het bij SEO?

De Screaming Frog tool is een gratis SEO tool die je gebruikt voor de technische beoordeling van je website. Uiteraard om te analyseren of je website technisch voldoet om hoog te scoren in de Google zoekmachine. De Screaming Frog SEO tool is ideaal om snel een overzicht te krijgen van de technische gegevens van je website. Naast de gratis tool die je inzicht geeft in de pagina’s en bestanden is er een betalende versie. Aan het gebruik van de betaalde Screaming Frog tool zijn jaarlijks kosten verbonden. Je betaalt dan de kosten voor de licentie. Het is natuurlijk eerst aan te raden om de gratis SEO tool te proberen.

Screaming Frog tool als SEO spider tool

Je gebruikt de Screaming Frog tool als het ware als een SEO spider tool die je website crawlt. Het maakt niet uit of je een kleine of grote website hebt. Bovendien laat de tool je de resultaten real-time zien. Als je de software toepast, ontdek onder meer gebroken links. Het is eveneens mogelijk om direct inzicht te krijgen in de tijdelijke en permanente redirects (301 Redirects). Verder is het handig dat de Screaming Frog tool ook inzicht geven in de meta data en paginatitels. Zo zie je snel of een meta description misschien te lang is of juist te kort. Of helemaal ontbreekt. 

De spider tool laat je eveneens zien of er sprake is van duplicate content. Je moet natuurlijk voorkomen dat je dubbele content hebt. Mocht daar sprake van zijn dan laat de tool dat zien en is het mogelijk dit op te lossen. Het is ook mogelijk om de website crawler te laten integreren met Google Analytics. Overige functies en toepassingen zijn het crawlen van JavaScript websites net als het visualiseren van de architectuur van je website. Zijn er ook beperkingen? Er zijn inderdaad beperkingen. Het is bijvoorbeeld zo dat de spider alleen de pagina’s crawlt waar je naar linkt op je website.

Screaming Frog rapportage

Voor het gebruik van de Screaming Frog SEO tool moet je eerste de software downloaden. Na het crawlen van de spider is het mogelijk om via de rapportage inzicht te krijgen in technische gegevens van je website. Je hebt overigens de mogelijkheid om zelf instellingen aan te passen. Bijvoorbeeld als je alleen webpagina’s in het overzicht wilt zien en geen JavaScript. Je hebt ook de mogelijkheid om voor SEO doeleinden via de uitgebreide toepassingen bepaalde rapportagebehoeften te selecteren. Verder is het mogelijk om voor de analyse een lengte te bepalen. Denk aan een maximaal aantal tekens voor de meta tag description. De spider crawlt dan alleen die pagina’s die meer tekens hebben dan het maximale aantal. Zo is het eveneens mogelijk om een limiet in te stellen voor het aantal url’s. Dat heeft als voordeel dat het tijd bespaart.

Spider tool koppelen aan Google Analytics

Het is uiteraard handig om de Screaming Frog tool als spider tool aan Google Analytics te koppelen. Je hebt dan nog maar praktische SEO data in een overzicht beschikbaar. Overigens is de website crawler aan nog andere tools te koppelen. Bijvoorbeeld aan Moz en aan Majestic net als aan Google Search Console en aan Ahrefs. Voor het onderkennen en herkennen van SEO problemen is het handmatig nalopen van je website een optie. Het scheelt echter enorm veel tijd als je dat door de Screaming Frog tool laat doen. Het is dan ook zeker aan te raden om van de gratis SEO spider tool gebruik te maken. Na de analyse is duidelijk wat de verbeterpunten voor je website zijn en ga je daarmee aan de slag.